Lampenkappen met fotografie

Persoonlijk eerbetoon.

Naast het fotograferen van een afscheid laat ik in deze blog een persoonlijk eerbetoon zien in de vorm van lampenkappen. Lampenkappen met fotografie. Het fotograferen van een afscheid vind ik heel bijzonder en waardevol. Ik vind het dan ook altijd van onschatbare waarde wanneer ik als fotograaf een bijdrage mag en kan leveren in de verdrietige tijd die nabestaanden moeten doormaken.

Als fotograaf belicht ik een afscheid vanuit diverse standpunten geef dierbaren en nabestaanden een geheel andere kijk daarop. Op een discrete manier breng ik de uitvaart in beeld en ik geef de nabestaanden daarmee iets heel kostbaars in handen. Allemaal details die erg belangrijk zijn in het rouwproces. Ruim 13 jaar fotografeerde ik bij de Luchtmacht voordat ik 2006 mijn eigen bedrijf oprichtte. Uitvaartfotografie is een belangrijk onderdeel daarvan. Daarbij vind ik het erg belangrijk dat mijn zowel fotografie als mijn creatieve invulling een bijdrage levert aan het leven. Wanneer een leven eindigt wil ik ervoor kunnen zorgen dat de herinnering blijft. De liefde is sterker dan de dood en moet op bijzondere wijze in beeld worden gebracht.

Eind 2011 heb ik zelf mijn moeder verloren nadat zij 3 maanden in een hospice heeft gelegen. Zij is altijd heel nauw betrokken geweest bij mijn werk en bij mijn gevoel tijdens het fotograferen van een uitvaart. We hebben er ook tijdens haar ziekbed veel over gesproken en het heeft mij heel bewust gemaakt van het feit dat ik zoveel mogelijk herinneringen wilde verzamelen. Want ook deze periode van samen verdriet hebben en afscheid nemen van elkaar komt nooit meer terug. Die momenten kun je nooit meer over doen. Het doet pijn, het is zwaar, maar het voelt wel goed om deze momenten intens te beleven. Samen met haar hebben wij haar afscheid geregisseerd. De muziek, de details die niet mochten ontbreken en zelfs de woorden die ik wilde zeggen heb ik met haar kunnen delen. Ook de foto’s heb ik gemaakt. Niet tijdens de uitvaart maar wel ervoor en in het mortuarium.

Het overlijden van mijn moeder hoort bij mijn leven, helaas. Elke dag sta ik daar bij stil. De orchideeën, waar mijn moeder dol op was, die in het rouwstuk verwerkt waren heb ik nauwkeurig gefotografeerd en deze verwerkt in zelf ontworpen lampenkappen met fotografie. Mijn herinneringen vastgelegd en hangend boven de grote eettafel. Elke dag wanneer wij met het gezin genieten van een lekkere maaltijd en even gezellig de dag doornemen is mijn moeder in gedachten bij ons. Heel bewust heb ik de afbeeldingen aan de binnenkant verwerkt en niet aan de buitenkant. Behalve de orchideeën heb ik er illustraties in verwerkt van uiltjes, hier was ze namelijk dol op. Als we écht even tijd nemen voor elkaar, is mijn moeder erbij. Daarnaast behoeft het ook niet altijd uitleg. Ik krijg vanwege mijn werk veel klanten over de vloer die aan tafel plaats nemen en we samen de mogelijkheden met betrekking tot fotografie bespreken. Zij zien mooie lampenkappen en de nadruk ligt niet meteen op het feit dat mijn moeder jong is overleden. Wel geeft het mij steun en het gevoel dat mijn moeder erbij is en me motiveert als ik mijn werk laat zien. Daardoor levert ook mijn werk een bijdrage aan mijn leven.

Heb ik je met mijn verhaal aan het denken gezet? Wil je zelf ook iets bijzonders en wil je eens met mij van gedachten wisselen hierover? Laat het me dan weten. Ik denk graag met je mee. Je kunt mailen naar info@imagingpeople.nl of je mag me ook bellen op 06 152 080 51  Op de contactpagina zie je waar ik gevestigd ben.

Groet Leonie Voets

 

Op alle beelden berust copyright © Leonie Voets